5 turtriks du ikke kunne fra før!

BELTET

Er buksene litt for store, og beltet ligger igjen hjemme? Fortvil ikke! Dersom du også tilfeldigvis bærer med deg en sekk som har magebelte, kan dette træs gjennom løkkene på buksa. Provisorisk og enkelt, men fungerer! Effekten vil imidlertid opphøre når sekken er av.

REFLEKSVESTEN

De fleste bærer rundt på ei førstehjelpspakke i dagstursekken. Men minst like viktig kan det være å ha med seg en refleksvest i topplokket. Om uhellet skulle være ute, er det utrolig mye enklere for letemannskapene og finne deg dersom du har en slik på deg. Dette gjelder både sommer og vinter. Refleksvester får en kjøpt overalt, det er billig og kan være grei livsforsikring dersom det skulle vise seg at du får bruk for den.

TØRKETROMMELEN

Du vet de små posene med Silica gel som ofte følger med når du kjøpe sko og klær? De er helt geniale når du skal tørke for eksempel våte sko på tur! Silica trekker til seg fuktighet, og fjerner dessuten vond lukt. Kan også brukes til livredning av våte mobiler, kameraer og annen elektronikk. Duppedingsen puttes i en pose sammen med Silica-posene, og bør ligge i minimum ett døgn for å tørke.

SKOSÅLENE

Har du noen vintersko eller skisko som er litt romslige i størrelsen, men som har litt tynn såle og isolerer dårlig oppå kald snø og is? Klipp til skosåler av sitteunderlag og legg oppi. Funker kun dersom det ikke blir for trangt, selvfølgelig. Det er stillestående luft som varmer, og sitteunderlag inneholder masse små luftbobler som isolerer godt. Pass på at det er god plass i skoene og at du har mulighet til å røre på tærne. Blir det for trangt, vil dette trikset ha motsatt effekt.

GLIDELÅSFORLENGEREN

For å gjøre betjening av klær og annet utstyr med glidelås enklere på vinterstid, kan det være en idé å lage forlengere av tau, karabiner eller noe annet du har for hånden. Disse gjør at du slipper å ta av votter og hansker for å glide opp og ned jakka, eller åpne sekken. Dette gjelder spesielt de dagene når gradestokken kryper under 20 blå. Det er fort gjort å få frostskader om en tar av seg hanskene i tide og utide. Dette kan også være en idé å trene på å utføre oppgaver med hanskene på, så sparer du fingertuppene selv om du kanskje taper litt tid.


 

Til slutt kommer en eneste stor klisjé. Det er vell mer en måte å tenke på, enn et praktisk turtips. Turn your expectations into appreciation, and your life will change in an instant. Det gjelder ikke bare på tur, men i livet ellers. De fleste har kjent på følelsen. Man hiver seg i bilen er vakker sommerdag, og setter kursen mot en luftig fjelltopp i den vakreste delen av landet. Turen man har valgt, er med utgangspunkt i et Instagram-bilde fra samme topp som dukka opp i news feeden for to dager siden. Man forventer å finne det samme som på bildet, men finner kanskje en fjelltopp fullstendig badet i tåke som saboterer all utsikt. Det eneste du ser er toppvarden (hvis du i det hele tatt klarer å finne den), og alle klærne er klissvåte av fuktig luft, du fryser, er sulten og gruer deg til nedoverbakkene med sure lår som ikke vil samarbeide. Bomtur. Skuffelse.

Hvis du snur på det og heller lærer seg å sette pris på de små tingene, kan turopplevelsen bli en helt annen. Det finnes så mye å sette pris på! Sjokoladebiten i sekken. Den friske lufta. Fine turvenner og godt selskap. En mus som løper over stien. En fjelltopp eller turmål forsvinner aldri, og turen kan alltids gås flere ganger. Man må ha noen «dårlige» turer, for at de gode turene i det hele tatt skal kunne eksistere. Det er heller ikke noe must å alltid gå til topps eller veis ende. La deg distrahere av modne moltebær, en varm stein å sole seg på eller en blund i tyttebærlyngen. Hør snøen knirke under skiene er frisk vinterdag. Lær deg fuglearter og les været og naturen. Bruk tid. Bruk 7 timer på en tur som egentlig tar 3. Gå av stien, ut av løypa. Sett telefonen i flymodus. Tenn et bål, få bållukt i klærne. Skulle du bli våt og kald, har du i alle fall lært å sette pris på tørre klær og en varm dusj ved hjemkomst.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *