Breidtinden 1001 moh

  • Område: Senja
  • Høyeste punkt: 1001 moh
  • Vanskelighetsgrad: Krevende
  • Distanse: 8 km tur/retur
  • Varighet: 6 timer

Breidtind

Startsted og parkering finnes i Svarthola innerst i Mefjorden på yttersia av Senja. Det er rikelig med parkeringsplass, da det ligger et hyttefelt ved Svartholvatnet som man passerer underveis. Stien markerer også starten på den velkjente ruta «Senja på langs», som strekker seg herifra og til Olaheimen i sør (som vi prøvde på i vinter, men som måtte brytes pga skredfare, dårlig vær og gnagsår).

IMG_4759

Værmeldingen hadde vært løgnaktig med oss denne helga, og gav oss tåke og tildels grått vær i stedet for sol fra skyfri himmel. Men været til tross: denne turen er vell det perfekte eksempel på at man overhodet ikke trenger strålende vær for at det skal bli en fin turopplevelse.

IMG_4773

Meg og mine to pelskledde halvdeler. Bajas er endelig friskmeldt, og var i ekstase da han fikk trekkselen tredd over hodet. Etter en måned innenfor hundegårdens fire vegger, var han som ei tikkende bombe. Ikke uventet eksploderte han i raptus og gledeshyl da vi endelig satte avgårde. I pausene var han altfor rastløs til å sitte i ro. Leina gjør det hun kan best, posere og smile til fotografen.

IMG_4804

Fremme ved basecamp, og Leina har slått leir i fanget til Maylinn. Wtf.

IMG_4827

Moder jord letta på sløret et par ganger i løpet av kvelden. Hans kongelige høyhet, Breidtind, viste fram krona i kveldinga, som for anledninga var svøpt i gull fremkalt av Nord-Norsk midnattsol.

IMG_4831

Hva denne fyren driver med her, vites ikke.

IMG_4879

Ja og så yoga da. I midnattsol. På fjellet. På yttersia av Senja. Klisjé opphøyd i fjerde.

IMG_4888

Ikke vanskelig å se for seg hvordan tåka kom rullende inn fra havet. Her står Magnus klar med machete for å dele den i to, og sende den rundt campen.

IMG_4891

Vi slo leir ved Breidtindvatnet dagen før toppstøt. Det er vell overflødig å dele med dere at dette er en av de finere leirplassene jeg har vært vitne til.

IMG_4904

Leina synes telt er like koselig som mat, og satt som et tent lys utenfor og venta på å få komme inn og sove i fotenden.

IMG_4917

Det sløve blikket forklarer vell det meste av situasjonen. Bajas har blitt tildelt den tykkeste pelsen i Nord-Norge, og måtte kjøle seg ned i bekken på vei opp til Breidtinden. Den typen her er en av de få mannlige jeg kjenner som kan kunsten å multitaske. Ligge og drikke på en gang. Gutten sin det! Prøv å lær bort litt til «fardin».

IMG_4924

Magnus i kjent tempo opp fjellet, et hestehode og vell så det, foran alle andre.

IMG_4939

Stien ble ikke akkurat noe slakere jo lengre opp man kom. Her har Davidsen tatt i bruk hendene.

IMG_4944

Da Breidtind ikke er noe hundevennlig fjell, måtte vi gå opp på skift. Jeg fikk æren av å være først, mens mannen var hundevakt på ei fjellhylle. Av tungelengda til Bajas å dømme, var det cirka 20 varmegrader i skyggen.

IMG_4963

Maylinn påsto at hun hadde høydeskrekk. Jeg er jammen ikke helt sikker. Her er det nemlig avgrunn på begge sider, flerfoldige meter rett ned i en sikker død om du skulle tråkke feil. Tunga i rett munn!

IMG_4981

Ruben fikk seg nytt kjæledyr på vei opp. Han er nok ikke den eneste som ufrivillig har adoptert storklegg denne sommeren. Heldigvis har de kort levetid, og nå synger de på siste verset.

IMG_4985

Tante Bjørg tok seg en trall, bare så det ljomet i fjellsidene. Senjahopen på full guffe. Bedre enn det blir det ikke.

IMG_4989

Lyckliga gatan.

IMG_5000

Hundre kroner til den som finner en bedre lunsjplass. Og bedre selskap.

IMG_5012

Veiviser Davidsen viser vei.

IMG_5020

Unge Davidsen spurte høflig om å være først på toppen. Jeg fant det ikke forsvalig å kappløpe til toppen, så jeg lot han få viljen sin. Fornøyd og blid, fant jeg han sittende her.

IMG_5022

Ei frøken som var over snittet glad for å se toppen.

IMG_5029

Høydeskrekk, gå og ta deg en bolle.

IMG_5036

«Ho mor sjøl» var såvidt innom topplatået før hun snudde og gikk ned, en anelse skjelven i knærne. Jeg er full av imponasje over alle disse Davidsene med høydeskrekk som trossa magefølelsen, og tok steget til topps. Gratulerer!! I bakgrunnen sees Breidtindens andre topp, som er 984 moh. Noe mer utilgjengelig, men den er definitivt på lista mi. Bare se på den varden!

IMG_5048

Alise har her begynt nedturen, i kjent akestil. Tights med polstring i rumpa ønskes kjøpt.

IMG_5059

En av de uten høydeskrekk. Tåka lå som et teppe over hele verden, og fikk Breidtinden til å virke som et 6000 meters fjell i Himalaya. Til alle lesere vil jeg komme med et tips: spar pengene, reis til Senja. Her er det plenty med oksygen, og attpåtil deilig temperatur!

IMG_5062

Denne knausen er en av de mest spennende, og mest spektakulære fjellturene jeg har vært på i hele mitt liv. Og så ligger den nesten rett utfor stuedøra. Anbefaler for øvrig å ta turen i tørt vær, jeg kan tenke meg at fjellet er en drapsmaskin i regn.

IMG_5074

Vell nede fra bratta, vandret vi inn i et tåkeinferno uten like. Her gjaldt det å holde blikket på stien og ha kontroll på referansepunktene. Den eldre garde gikk i forveien, og klarte å miste stien. Eldrebølgen kom tilbake en liten halvtime senere, med veiviser (veiMISviser) Davidsen i front.

IMG_5078

Magnus hadde dårlig hårdag, og tok på seg lua for fotografen.

IMG_5082

Maylinn sjekker vannet for graps.

IMG_5100

Undertegnede poserer på det siste bildet som ble tatt på turen (ved Breidtindvatnet), før vi pakka ned campen og satte snuten ned mot bilen. Takk for turen, unge og gamle!

One thought on “Breidtinden 1001 moh

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *