Å gå Korsika på langs er ingen lek. Eller dans på roser for den del. Det er en hard tur som må planlegges, fikses, ordnes, organiseres, spekuleres og ikke minst spankuleres. GR20 står for Grande Randonnée og betyr lang vandring på fransk, og er et nettverk av lange vandreruter i Frankrike, Belgia, Nederland og Spania. GR20 anses som å være den hardeste av alle GR-rutene. Og det med god grunn.
- LENGDE: GR20 strekker seg fra Calenzana i nord og traverserer 180 km sørøst til Conca. Krysningen tar omlag to uker å fullføre, avhengig av vær og fysisk form. Til sammen på turen konsumerer du ca 12 000 høydemeter, så det gjelder å ha en del trening i beina og gode knær før man starter. Dagsetappene ligger på mellom 4 og 10 timer per dag.
- TRANSPORT: Flybilletter til Korsika (Frankrike) får du kjøpt kjapt, trygt og billig hos www.supersaver.no. Det er flere flyplasser på Korsika, men Calvi er den som ligger nærmest Calenzana som er startpunktet på ruta. Reising innad øya er mulig med både tog, buss og taxi. Det anbefales å leie bil etter endt tur for å kjøre vestkysten nordover og oppleve Korsikas kultur og flotte kystlandskap.
- KART: Kan kjøpes på forhånd hos www.nomaden.no, eller hos de lokale supermarkedene på Korsika. Siden ruta er merka godt underveis (røde og hvite rektangler), trenger man bare to kart med målestokk 1:60 000. Kartene fra IGN anses som de beste, og heter Haute Corse og Corse du Sud.
- NÅR: Høysesongen er fra juni-august. Det anbefales å gå turen i september da det er mer overkommelige temperaturer, mindre folk og desto større sjanse for å sikre seg sengeplass i hyttene. Resten av året ligger det snø langs ruta, og ferdsel utøves kun med erfaring og lokal guide.
- KLIMA: På dagen steiker sola og gradestokken kan komme opp mot 30-40 grader. Noen av hyttene ligger på 2000 moh så om natta kan temperaturen krype godt under 10 grader. Typisk vær i fjellene er sol og klarvær på dagtid, mens på ettermiddagen skyer det over. Regn, vind og til og med haglbyger kan forekomme. Det er med andre ord store variasjoner i både vær og temperatur, så ta med klær (og sovepose!) deretter.
- OVERNATTING: Det er hytter, refuges, underveis hvor man kan sove. Sengeplasser kan forhåndsbestilles på www.parc-corse.com. Hver hytte har mellom 25-50 sengeplasser. Det finnes også privateide hytter, bergeries, men disse er noe dyrere. Det er lurt å ha med et lett telt i tilfelle hyttene er fulle. Camping er kun tillatt på oppmerkede områder ved hyttene. Pris for overnatting på hytte er ca 100 kr, og 50 kr i telt.
- MAT: Fås kjøpt på hyttene, både frokost, lunsj og middag. Det er ikke billig, men mye lettere enn å bære med seg rasjoner hele veien slik som vi gjorde. Vann kan fylles på hyttene, eller i bekker og elver underveis såfremst de ikke er uttørket. Vannrensetabletter er ikke nødvendig. Om man har med egen mat, er det enkle kjøkken med gass på hyttene hvor man kan tilberede måltider.
Utenom dette er det en del essensielle ting som må være med. Gode fjellsko er et must. Jeg starta fra Calenzana med et par relativt nye Crispi Hunter, men var nødt til å kassere de ved endt tur da sålen var nærmest slitt bort av varme, spisse steiner. Inni skoene er det særdeles viktig med nye sokker av god kvalitet for at beina skal trives best mulig. Når det kommer til klær for øvrig er det lurt å ha med litt av hvert. T-skjorte og shorts til bruk på dagen, og Gore-Tex jakke, bukse og en varm genser til bruk på kveldene. Solbeskyttelse i form av hatt/caps, solbriller og sunblock er aldri dumt. Viktig å smøre hver time da man svetter mye. En god sekk er alfa omega, særlig om du skal bære tungt. Jeg brukte Bergans Alpinist Lady 100L og har ingenting å utsette på den da jeg finner den sekken helt utmerket når det kommer til bæresystem og komfort. Siden hyttene ofte er svært folksomme burde man ha med et lett telt. Vi brukte MSR Hubba Hubba som veier lite, men som likevel har god takhøyde og ventilasjon. Inni teltet må du ha en god sovepose og et liggeunderlag. Nettene er kaldere enn man skulle tro nemlig, noe som Lisa fikk smertelig erfare med sin jalla sovepose fra Coop OBS. Jeg for min del hadde det fortreffelig i min Mountain Equipment Xero. Det blir i likhet med resten av verden mørkt om kveldene, så da er det lurt med hodelykt. Førstehjelpsutstyr er et must, da gjerne litt ekstra sportstape som også kan brukes til andre ting. Hyttene tar kun kontanter, så sørg for å ha med nok for hele turen. Det eneste jeg ikke tok med på turen som jeg savna, var gå-staver. Et undervurdert hjelpemiddel for å avlaste knær. Utover dette må man vurdere litt selv hva man ønsker å pakke i sekken, men mitt beste tips er: pakk så lett som overhodet mulig. Knærne dine vil takke deg for det senere!