Istindtraversen

  • Område: Bardu
  • Høydeforskjell: 1877 m
  • Vanskelighetsgrad: Krevende
  • Distanse: 18 km (fra bil til bil, hele veien rundt)
  • Varighet: 8 timer

ISTINDTRAVERSEN

Fra Buktamoen, kjør sørover i retning Setermoen. Etter Heggelia, ta av til venstre mot Elverum. Kjør over brua og fortsett mot høyre. Ta av til høyre hvor det er skiltet Fjellstad. Parkering ligger 4 km fra Elverumskrysset, stedet heter Iselvmo. Det er merket sti opp til hovedtoppen, Istind (Vestre Istinden på kartet). Videre mot Søre Istinden og ned til veien er det ikke sti / merket, så der må du finne veien selv.

I år som i fjor ble Vestre Istind (1489 moh) til Søndre Istind (1483 moh)  traversert. Denne gangen i sol og fint vær, kontra fjoråret hvor det var tåke, sludd og dårlig sikt. Ideen ble lufta ved frokostbordet, og på ren impuls satte vi avgårde i t-skjorte og oppbretta bukser. Sommeren hadde visst tenkt å bli litt lengre selv om trærne allerede er begynt å skifte farge fra frodig grønt til gult.

IMG_1630

Magnus Davidsen.

IMG_1632

Hjerttind i bakgrunnen og et turtryne bada i sol.

IMG_1647

Steinur er ikke mangelvare på Istind. Vanligvis bruker det å være kald vind mot toppen, men t-skjorta forble antrekk hele veien sett bort ifra pausene.

IMG_1659

Her er Vestre Istind toppa, og vi har vandra ned på ryggen mot Søndre. Like etter vi forlot toppen, kom hele 17.maitoget masjerende oppover. Ingen valgte å ta veien videre slik vi gjorde, så vi hadde hele traversen for oss selv. Det står skrevet flere plasser at det anbefales å ha med guide, men er du vant til å gå i fjellet ser jeg ikke problemet med å gå turen på egen hånd med mindre du har fantastisk dårlig balanse.

IMG_1682

Søndre Istind i sikte.

IMG_1700

Vestre Istind til venstre, Tolvtind til høyre.

IMG_1708

Litt over halvveis.

IMG_1722

Deler av traversen har noen svært luftige partier som byr på sug i magen av forskjellig grad. Det var derfor vanskelig å følge toppen av eggen hele veien, noe som resulterte i tapte høydemeter. En meter ned = ti meter opp.

IMG_1735

Obligatorisk klissklassbilde.

IMG_1741

Lurt å holde seg på beina hele veien. Fallhøyden var til tider ganske stor.

IMG_1747

Veien ned fra Søndre Istind kan være noe krevende da det er mye løs steinur, derfor ingen bilder derfra. Steinura er av den sorten med flate skiver som sklir oppå hverandre når du tråkker på de. Det var her ordet steinsurfing ble født.

IMG_1756

Utallige never med blåbær og bringebær senere, var vi tilbake ved bilen. Skrubbsultne og slitne, men veldig fornøyde. Takk for turen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *