Livet på Engseth: DEL 3

Hei du flotte søndag! Velkommen skal du være. Spesielt når du gir meg fint vær og dyktige hunder. Som vanlig begynte dagen rimelig planløs. Valget ble tatt ved frokostbordet. Dagens tur gikk fra Rakettveien på Andsfjellet, via Krokbekktjønna og Vakkerhumpen, og ned til Villa Engseth.

IMG_0404

Caspersen har tatt igjen Panda i både vekt og størrelse. Han er snart oppi 20 kg, og er en breiskuldra og flott liten herremann. Og så grov i målet! De andre hannhundene våre høres ut som småjenter i forhold. Caspers signaturlyd lyder slik: Guuuuu guuu guuuuu!

IMG_0408-2IMG_0408

Med temperaturer på rundt 0 grader, ble det i overkant varmt for disse tjukkpelsede polarhundene. Og når føret i tillegg var rimelig trått med dårlige spor og kramsnø under, forventet ingen at vi skulle suse av gårde i høy fart. Seks hunder er langt ifra nok til å trekke to personer på dette føret, så både jeg og Magnus fikk testa kondisen i motbakkene.

IMG_0410

Den karen her. Bajas heter han. For en fyr! Ikke la deg lure av hans vakre ytre. Denne bikkja er full av godt humør, og en skikkelig pådriver i spannet. Motiverer både hunder og mennesker. Liker seg åpenbart best i front, og det er også der vi liker å ha han. Ikke redd for noe. Tar høyre og ventre-kommandoer bedre enn eieren selv. Jeg får ikke sagt det nok; det ligger et stort potensiale i Bajas. Hans signaturlyd lyder slik, og er av et fryktelig kaliber: Uææææuæuæuæuææææ!! Lyden opptrer som oftest når man finner fram seletøyet, og henter sleden. Ingen tvil om at han synes at tur er livet. Eierne kunne ikke sagt seg mer enige.

IMG_0416

Casper har fått smake på livet som spannhund, og ser ut til å trives godt med det. Han går godt sammen med alle de andre hundene, og er for øyeblikket den yngste lærlingen i flokken. Få av de andre hundene er like omgjengelig som denne karen. Det har nok mye med alder å gjøre, men han er veldig flink å snakke hundespråket. Både verbalt og kroppslig.

IMG_0424

Leina, du Leina. Denne bulldoseren av en hund på 30kg har virkelig fått sansen for å jobbe i team, dette til tross for at hun har vært alenehund mesteparten av livet. Ved lengre stopp, blir hun fort fryktelig utålmodig og henter fram flyvedyktige egenskaper. Hopper opp og ned som en annen gaselle. Leinas signaturlyd lyder slik, og befinner seg i det øvre sjiktet når det kommer til frekvens: Uæhuhuhuhuh!!

IMG_0430

Det ser kanskje ut som at hun står i ro i lufta? Think again! De andre hundene bare rister på hodet.

IMG_0436

Skiftende vær gir ofte flott og dramatisk fotolys. Dette er også et praktfullt bevis på at man ikke trenger sol fra skyfri himmel for at det skal bli en fin tur. Dessuten trives jeg godt i skikkelig sjitvær, så lenge jeg har klær og utstyr som holder meg tørr og trygg.

IMG_0443

Pilt fikk prøve seg i led sammen med Bajas i dag. I motsetning til Bajas, så er Pilt en stille og rolig hund. I starten ble han lettere «overveldet» over iveren til naboen, og klarte ikke helt å fokusere framover. Men det gikk ikke mange meterne før de fant flyten. Jeg har en plan om å kunne bruke alle hundene i led, da de alle har forskjellige kvaliteter. Det er også fint å ha en backup dersom noe skulle gå galt. Noen er god på å holde farta oppe, noen er god på kommandoer og noen er god på å gå usporet. Listen er lang. De virkelig gode lederhundene har alle disse kvalitetene.

IMG_0444 IMG_0446

Nord-Norge i et nøtteskall. Sol og fint vær i det ene øyeblikket, snøvær og dårlig sikt i det neste. Vi befant oss i kjente trakter, så hundene klarte å finne veien helt selv uten noe særlig hjelp av sjåføren bakpå sleden. Bajas var stadig oppe og lyttet med det ene øret, for å sjekke om det var noen formeninger om retninga. Det er ikke bare mennesket som lærer bort til hundene, det går like mye andre veien.

IMG_0452

Hundene jobbet som helter på vei hjem i snykovet. En løs Rottweiler og to elger senere var vi tilbake på Villa Engseth, klissblaute men smilende. Takk for turen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *