Mitt Island

Det er ikke mange plassene på jorda jeg velger å besøke flere ganger. Som regel bruker jeg pengene mine på en ny destinasjon når jeg først skal ut å reise. Verden er som en bok, og jeg har planer om å lese samtlige sider før jeg dør. Men Island er ett av unntakene. Stedet hvor himmel møter helvette. Hvor vær og klima er så nådeløst at mose, gress og kratt er det eneste som greier å klamre seg fast i det karrige landskapet. Hvor værdjevlene er usannsynlig humørsyke og blåser iskald, sidelengs vind syv dager i uka. Været er en pris man må betale for å oppholde seg på en av de vakreste og mest eksotiske stedene på jorda. Under kan du se hvorfor jeg mener det jeg skriver.

Island-1

Behind the scenes av Magnus Davidsen. Med en slik utsikt, var det ikke annet å gjøre enn å hoppe ut av bilen og skyte timelapse med kjærasten som læremester. Vi valgte å leie bil framfor å sette oss på en turistbuss. Det er både billigere og mer fleksibelt enn å måtte følge enn strøm av andre turister en hel dag.

IMG_6494

Dette bildet er tatt i Þingvellir nasjonalpark. Det er vell overflødig å føye til at vi var særdeles heldige med været de første dagene. Sol fra skyfri himmel er mangelvare på Island, da vinteren stort sett er av den grå og fuktige sorten.

IMG_6572

Her på Þingvellir. Det ser kanskje varmt og deilig ut i sola, men faktum er at vinden var så kald at den fant veien gjennom de ørsmå porene i Gore-Tex jakka og inn til huden. Or so it seemed. Du merka det i alle fall godt om du ikke hadde forsegla alle åpninger!

IMG_6547

Ikke overraskende hadde Magnus sin andre kjæreste med på turen. Ikke nok med det, vedkomne var stadig trykt oppi ansiktet mitt.

IMG_6527

Brynje er godt å ha når det er kaldt. Det er ikke plagget i seg selv som varmer, men den stillestående lufta som dannes inni klærne. Brynje er kjent for sin nettingkonstruksjon som har liten kontaktflate mot huden. Altså tørker, puster og isolerer den mye bedre enn ordinære ulltrøyer. Min personlige favoritt er Arctic Double og Polar Bug som vist på bildet.

IMG_6495

En oppstilt og frossen nordlending. Nå var det min tur å være fotograf.

IMG_6597

Puddersnø eksisterer kun over bakkenivå, da den omformes til stål idét den treffer bakken. Det var derfor ingen problem å snu bilen, da snøen i grøfta bærer like godt som asfalt. Har du bil med god bakkeklaring og store hjul, er det fullt mulig å kjøre opp på noen av fjellene i bakgrunnen. Med vår Toyota Yaris, lot vi det bli med tanken. Dessuten går vi på tur, vi kjører ikke.

IMG_6643

Når man er på Island er det et must å stoppe innom Geysir, en varm kilde som kommer med periodiske utbrudd og sender en søyle av vann og damp opp i luften. Magnus fanga den på film etter ørten forsøk, siden dette var et uforutsigbart tilfelle. Den hadde utbrudd i tide og utide, helt uten forvasel. På et tidspunkt hadde den tre store utbrudd i løpet av et par minutter. Neste gang måtte vi vente i over tjue minutter før det ble bevegelse.

Island-2

Fine, rette veier. Foto: Magnus Davidsen.

Island-3

Streetart i Reykjavik. Foto: Magnus Davidsen.

Ellers kan vi melde om at på Island får man rabatt på parkeringsbøter, om man betaler umiddelbart etter at boten inntraff. En parkeringsbot koster for øvrig det samme som ordinær parkeringsavgift i Norge. Jeg vil derfor tørre å påstå at den ekstra utgiften var verdt pengene.

2 thoughts on “Mitt Island

  1. Jorun says:

    Wow, dette så jo bare helt fantastisk ut, har sykt lyst å reise til Island! 🙂

  2. Tilbaketråkk: Spot: Iceland |

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *