Stormauken 1249 moh

 • Område: Målselv
 • Høyeste punkt: 1249 moh
 • Vanskelighetsgrad: Krevende
 • Distanse:  13 km tur / retur (23 km)
 • Varighet: 7 timer (10 timer)

Stormauken

Stormauken er en av Målselvs mange store kjemper med høy primærfaktor (hvor mye en fjelltopp hever seg i forhold til terrenget omkring, se liste HER). Fjellet var åsted for et tysk flyhavari 1941, der alle fire ombord omkom. Dette fjellet viser seg å ha flere «innganger» fra Rundhaug, og vi valgte den som var tilsynelatende kortest. Om du skal gå fra hovedveien, er det en relativt dryg anmarsj for å komme til selve foten av fjellet. Om du er heldig å ha grunneiernes velsignelse, kan du kjøre nesten helt opp til skoggrensa (slik vi gjorde). Husk firehjulstrekk og god fart. Valget falt på skogsbilveien fra Nordmo og opp til Gardsætra. Derifra fulgte vi sti / kjerrevei til Store Sagelvvatnet og videre til Tippvatnet. Fra Tippvatnet er det ingen markant sti til toppen, så det lønner seg å gå det hvor det er vegetasjon for å unngå løse steiner. Når du kommer opp til sadelen mellom Mauktippen og Stormauken, er det bare å sikte seg inn, holde høyden og nyte sjarmøretappen og den enorme utsikten som fjellet har å by på. 

IMG_1425

Vi slapp relativt billig unna krattskog og kjedelig skogsbilvei, og planta turskoene midt i bløtkaka. I dag var Pilt en av de heldige firebeinte som trakk det lengste strået. Pilt har aldri vært med oss på fjelltur før, så dette var en ny opplevelse!

IMG_1449

«Nordmo Sherpa». Det er fint med slike lokale helter som kan vise vei når vi ikke finner stien fra Sagelvvatnet og opp til Tippvatnet. Stien er umerket og delvis igjengrodd, så det kreves et godt «stiøye» for å finne den.

IMG_1462

Upåklagelig! Både vær og selskap.

IMG_1474

Casper har sin værste røyteperiode noensinne, og ser for tiden mer ut som en stakkarslig skabbrev, enn som en hund. Heldigvis for han, har vi ikke speil i hundegården. Han er dessuten like sjarmerende og i godt humør selv om han mangler pels. Og blid som dagen er lang!

IMG_1481

Fra Tippvatnet går det bare én vei, og det er oppover! Effektive høydemetere, hvert skritt teller. Gjetter på at de fleste av oss fikk smake litt på syra.

IMG_1484

Magnus Panda var som en fjelldronning.

IMG_1491

Ole-Martin med Tippvatnet i bakgrunnen.

IMG_1502

Her er vi kommet til sadelen mellom Mauktippen og Stormauken. Herfra var det bare å nyte sjarmøretappen mot toppen, med formidabel utsikt i alle retninger.

IMG_1508

Lille Krølle og søte Panda med Mauktippen i bakgrunnen.

IMG_1544

Toppen er nådd! Svette hunder og mennesker tok seg en velfortjent matbit og en god og lang pause i sola.

IMG_1548

Casper har de snilleste hundeøynene på Villa Engseth. Leken og valpete som få, men like snill som anmarsjen til Stormauken er lang. Legg merke til mygga midt i fleisen. Den fulgte oss hele veien fra skogen og opp på toppen av fjellet, til tross for vind og ugjestmilde myggomgivelser! Mauken-Mygg er av et eget kaliber.

IMG_1553

Pilt har et særegent ansiktsuttrykk. Umulig å ikke bli i godt humør av denne karen! Han er den desidert mykeste hunden av alle våre 9 stk. Aldri noe tull! Han hater høyder over alt på jord, så denne turen var god trening for han. Det er tydelig at han ikke er vant til mye annet enn å trekke slede, for da han så steinura var det full panikk i leiren! Men med lett tvang og godsnakking, gikk det som en lek.

IMG_1563

Panda klarer å sjarmere alle med sitt herlige vesen. Camilla var intet unntak. Pilt holder alltid godt øye med hvor hun er og hva hun gjør. Aldri før har jeg sett en hund være så avgengig av en annen. Hvis Panda blir gående bakerst, så nekter Pilt å gå! Bom stopp. Det gjelder heldigvis ikke når vi setter de i spann. Pilt stakkars er nok håpløst forelsket i denne frøkna, og jeg mistenker at det ikke er helt gjensidig. Panda har nemlig en god tone med samtlige av hannhundene hjemme på gården.

IMG_1572

Fra venstre: Pilt, Madeleine, Casper og Magnus, Camilla, Ole-Martin og Panda. Ingenting å si på fargekombinasjonene. Det var ikke planlagt, jeg lover.

IMG_1576

Magnus og Pilt. Vi gikk høvelig fort ned for å unngå mygga.

IMG_1577

Ole-Martin og Camilla med Store Sagelvvatnet i bakgrunnen.

Dagen ble avrundet med en varm dusj og takeaway-pizza. Bedre enn dette blir det ikke. Takk for turen!

2 thoughts on “Stormauken 1249 moh

 1. Camilla says:

  Takk for en nydelig, lang, myggfylt, solete, hundegla, steinete, og vakker tur! Og for et herlig innlegg..:) Håper på gjentakelse på sensommeren/høsten.. Camilla

 2. Madeleine says:

  Takk det samme, Camilla! Vi satser på en høst med mye fint høstvær og enda flere fine turer!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *