Stormoa 975 moh

  • Område: Senja
  • Høyeste punkt: 975 moh
  • Høydeforskjell: 700 m
  • Vanskelighetsgrad: Moderat
  • Distanse: 4 km tur / retur
  • Varighet: 4 timer

Stormoa

Senjas nest høyeste fjell, kun slått av Breidtind! Stormoa er et lett tilgjengelig turmål, som starter stigninga rett ved parkeringsplassen ved Skalandtunnelen i Krokelvdalen. Her får du 300 gratis høydemeter da turen starter på ca 270 moh. Fjellet har flere luftige og bratte partier, som krever at turgåeren er noe fjellvant. Det er ingen tydelig sti før du kommer til selve ryggen av fjellet, så her er det «sight’n go» som gjelder. Vi fulgte elva på vei opp først et stykke på venstre side, før vi krysset den ved steinura. Husk godt fottøy, da det er vått myrterreng nederst. Det kan være lurt å sikte seg inn på den lille knausen til høyre for elva for å holde riktig retning. Elva er lita og smal, så det er ikke noe problem å komme seg over hvor enn det måtte være. Ryggen mot toppen er tidvis knivskarp, luftig og har en del løsmasser. Anbefaler å holde ryggen så fremst det er mulig, for best mulig turopplevelse. Dette er Senjafjell på sitt aller, aller beste!

IMG_1284

Du slipper å vase rundt i skogen, siden turen starter rimelig høyt over havet.

IMG_1286

Maylinn og toppen i bakgrunnen. Blant klegg og svartfluer banet vi vår egen vei opp dette mektige fjellet. Heldigvis for oss, så er mygga mest aktiv på kvelden, så slapp vi å hanskes med alle de tre slagene.

IMG_1300

«Æ blir gaaaal!! Ååååååh! Satans kleggjævla!» sa ho og jogga opp snyfonna. Med en kondis som gikk ut på dato i fjor, ble det en del pesing på samtlige turgåere i et tappert forsøk på å rømme fra kleggen. Den så ikke ut til å ta skade av tynnere luftlag, og holdt følge med oss et godt stykke opp i fjellsida. Det rare var at den hadde mer lyst til å fly rundt ørene våre og irritere, enn å sette seg ned og spise.

IMG_1306

En av de få gangene Bajas faktisk poserer bevisst. Pelsen er kommet seg nå som den værste røytinga er over, og han ser ikke lengre ut som en nakenhund.

IMG_1314

Kjekkere kjekkas skal du lete lenge etter.

IMG_1324

Deeer oppe er toppen. Bare sjarmøretappen igjen. Det skulle vise seg å bli litt mer utfordrende enn først antatt. Bildet rettferdiggjør ikke fjellet, det var nemlig brattere enn det ser ut til her.

IMG_1326

Disse her var i flertall, og likte seg aller best svirrende rundt Bajas. Heldigvis for han, så greier ikke kleggen å stikke gjennom den tykke pelsen. Ulempen med pels, er åpenbart at det blir over middels varmt når gradestokken bikker 15 pluss. Man får sjelden i pose og sekk!

IMG_1330

Stormoa inviterer til melkesyrefest og klyving på alle fire.

IMG_1335

Nesten på toppen – selfie.

IMG_1348

Bajas var sulten og tørst da vi nådde toppen, og fikk servert middag med utsikt! Dinner with a view. Han var som ei fjellgeit opp steinur og bratt terreng. Måtte jo selvfølgelig syte og klage litt, men med en liten dose godord gikk han på som bare det. Fjellturer som dette er veldig fine for å bygge opp tillit mellom hund og menneske. Bajas ville nok aldri gått opp dit uten at jeg hadde hatt troa på han og bedt han fortsette. En liten «mental dytt», var alt som skulle til. For å nytte maksimalt utav hunden, er det svært viktig å kunne stole på hverandre.

IMG_1357

Denne gangen seiret høydeskrekken over Maylinn, og hun fant det best og vente på ei fjellhylle mens jeg og Bajas gikk til toppen. Vi hadde dermed hele platået for oss selv. Med ei steikende sol, utsikt til evigheten og en god nistepakke kosa vi oss gløgg. Neste gang tar jeg med telt opp hit.

IMG_1365

Senja – du er et flott skue! Jeg blir aldri lei.

IMG_1367

Vet ikke hvem som var svettest av disse to.

IMG_1373

Turen ned ble jo et kapittel for seg selv. Å ha hund i bånd i slikt bratt terreng, er mer livsfarlig enn noe annet. Om du sender hunden først, risikrerer du å bli dratt nedover før du har funnet fotfeste. Løsningen ble derfor å slippe Bajasen løs, selvfølgelig etter at vi grundig hadde sjekket området for både folk og fe. Det gikk riktig så fint. På et punkt passerte jeg Bajas, og lot han gå bakerst. Det viste seg å være et dumt valg, da han satte seg på rumpa i protest og nektet å gå noen plasser før jeg kom og hentet han! Se en gang til på bildet, og du vil se en hvit, over middels kostelig hund litt til høyre langs ryggen. Der satt han uten å røre seg av flekken. Lenge. Uten å si et ord. Han bare satt der. Jeg tviler på at det var fordi han tok seg tid til å nyte utsikten. Han kom derimot logrende mot meg da jeg gikk han i møte, og fortsatte nedoverturen som om han aldri hadde gjort noe annet…

IMG_1376

Det var til tider nok å konsentrere seg om å sette den ene foten foran den andre. Noen (les: Maylinn) hadde gruet seg altfor mye til returen grunnet løst underlag kombinert med bratt terreng. Det skulle vise seg å bli plankekjøring, da vi valgte å følge den østvendte fjellsida. Der var det snillere sti, og ingen bekymringer. No problemas!

IMG_1384

Skeptisk sa du?

IMG_1407

Kleggen orket ikke å komme oss i møte da vi entret skogen. Det var fint, for da slapp vi å sette oss i bilen kokforbanna! Med andre ord, så var vi enige om at det hadde vært en fin tur 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *